Pogumno pero

Petek, 2. november 2007

Če slučajno koga zanima, našel sem svojo čisto prvo (objavljeno) kratko zgodbo. Imel sem jih dobrih trinajst, ko sem jo naškrebljal, objavljena pa je bila v šolskem glasilu OŠ Grm. Slabih deset let bo tega.

pogumno-pero-11.jpg

Takrat si bil kul, če si bil političen in futurističen … :)

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Petek, 2. November, 2007 ob 13:54 v kategoriji Škrabarije.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

40 komentarjev na “Pogumno pero”

 1. smukc pravi:

  celo malce preroško, američani leto prej res zmečejo stare bombe na beograd..

 2. Dejan Kaloh Dejan Kaloh pravi:

  @ Babyface: ni lepo, da brišeš komentarje, če so vljudni… saj nisi kriv, če v 7. razredu nisi vedel, da je Nato po Srbih tolkel leta 1999, od marca do maja, ne pa za Novo leto 2000…

 3. smukc pravi:

  čaki mal, tekst je mogoče nastal pred bombardiranjem.
  (od septembra do marca je dovolj časa za pisanje spisov :D
  sploh pa ni bistveno, kadar gre za v sedmem za domišljijski spis.

 4. Dejan Kaloh Dejan Kaloh pravi:

  @ smukc: aha, če je gospodič Gazvoda bil leta 1998 v sedmem razredu bi to lahko držalo, ta njegova preroškost… Mislim pa, da ga je predvsem zmotila moja misel, da je ta enodejanka dejansko primerna nivoju sedmošolca… tako slogovno kot vsebinsko…

 5. gazvoda gazvoda pravi:

  @ Kaloh: nobenega komentarja nisem zbrisal, o tej pomembni temi teži moderatorju, če ti teži življenje.
  In ja, tekst je nastal dosti prej. Najbrž. Kaj pa vem :) Bizarna zadevica.

 6. gazvoda gazvoda pravi:

  Ah, o temle govoriš:

  Dejan Kaloh Komentar:
  Pisna enodejanka primerna sedmemu razredu… Ni pa jasno, kaj se bliska in kaj grmi ter od kod eksplozije (ali si mislil na ognjemete in se nisi takrat znal izraziti)… Nato je resda tolkel po Srbih leta 1999, od marca pa do maja, za novo leto 2000 pa je bil bolj ali manj mir…

  Sem dobil komentar na mail. Na, da ne bo ognja v strehi. Pojma nimam, zakaj ni objavljen med komentarji. Sem ti polepšal dan?

  PS: smukec, tako nekako tudi jaz mislim, ker sem pozabil, kdaj tocno sem o tem pisal. Časopis ima letnico 1999 (junij), s tem da se je postavljal ročno in je trajalo veliko časa, da je izšel.

 7. kejtikejt kejtikejt pravi:

  Jaz bom pa rekla, da si že takrat kazal talent in imel svojstven način pisanja.

  Če se jaz spomnim 7.razreda, ali še bolje, gimnazije, marsikateri od mojih sošolcev ne bi spravil tega skupaj. Ali sošolk. Eseji so bili podobni spisom iz tretjega razreda, polni slovničnih napak in enostavčnih povedi, za katere dvomim, da so bile odraz pisčevega sloga. Enkrat je profesorica vsakega posebej vprašala, katero knjigo smo nazadnje prebrali. Najbolj briljantne so bile izjave: “Se ne spomnim.”, “Zadnja, ki smo jo imeli lani za domače branje.” itd.
  Razumem, da kdo ne bere rad, da je bolj nadarjen za naravoslovje, da nenazadnje nima domišljije, whatever. Razumem marsikaj.
  Ne razumem pa tega, da se nekdo ne zmore zbrati in pravilno izražati v svojem maternem jeziku, vsaj ko gre za oceno, če že drugače ne:)

  Malce iz konteksta, se opravičujem, ampak ravno podobno pridigo sem prejle napela starejši sestri, ki me je, kot že velikokrat doslej, prosila, naj ji pregledam seminarsko [pa je absolventka!]. V redu se po njenem piše “uredu”, zajtrk pa seveda “zajterk”. V razmislek.

 8. smukc pravi:

  no viš, pa smo rešili še en misterij.
  sicer pa upam, da bodo bralci tvojega bloga imeli v mislih,
  da so na obisku v tvoji zidanici, preden bodo pljuvali po
  gostitelju :D to so zeleni pljunki-
  gre za slovensko pregovorno neprivoščljivo zavist :D
  si me pa presenetil prejšnič, glede slaka, tudi sam sem
  bral delo, pa tega nisem zapazil.

 9. hugo_v_h pravi:

  Drugi odstavek ni od muh, s kvalitetnim prehodom s psa na starca.

  Tudi zgodba kot celota mi je všeč, preverjanje faktičnosti v futuristični kratki zgodbi s simbolnim številom 2000 v naslovu pa je otročje sprenevedanje.

 10. Sneti pravi:

  Artfagovsko! :D /beži

 11. Sneti pravi:

  Bo pa mogoče kul, če zamudiš deadline za oddajo Štorije ;) .

 12. Dejan Kaloh pravi:

  @ Gazvoda: moj dan je vsak dan lep po liniji carpe diem… :)

  Sicer pa ga bom jaz tebi tudi polepšal z eno mojo futuristiko -

  http://kaloh.blog.siol.net/2007/09/06/ljubljana-leto-2030/

 13. commonsense pravi:

  dejan, ne vem, če si videl film “soylent green”. bi prav pasal v to zgodbo.

 14. Dejan Kaloh Dejan Kaloh pravi:

  @ commonsense: thanx za to; verjel ali ne, do tega trenutka sploh nisem vedel, da ta muvi obstaja, pa še Heston igra…

 15. mojcka pravi:

  hmhmh…nekateri smo pa v sedmem razredu pisali o hitih leta 1997 in shakespearju. ah, ne. to je bilo v osmem.

  ampak moram pa priznati, da nikoli nisem mislila, da si bil kdajkoli tako “cankarjanski”.

 16. gyzar gyzar pravi:

  pizda kaloh, a morš POVSOD smetit s temi linki do tvojih bedastih postov?!?

 17. Dejan Kaloh pravi:

  @ gyzar: ti si verjetno najbolj zadnja instanca v blogosferi, ki se lahko pogovarja o umestnosti postov. Na drugih blogih mi še nihče ni očital smetenja, ravno obratno – še kul se jim je zdelo, da so lahko prebrali kaj zanimivega, za razliko od tvojih dejansko intelektualno podhranjenih postov. Tudi sicer je evidentno, da kaj več od stupidnega limanja nekih sličic tako ne zmoreš… Tudi tvoj način komunikacije izkazuje globoko temo v tvoji glavi, ki pa se kar sklada s tvojim nickom – na štajerskem bi te hitro preimenovali v en tak gojzar – se pravi v umskega omejeneža, če že ne bi s svojim pritlehnim načinom pogovarjanja prej dobil kakšno okrog primitivne kepe…

 18. Kitoslav pravi:

  Itak sem ti že rekel, da si začel prepozno objavljati. :)
  Je pa tudi moja prva objavljena bolj futuristična, ampak povezana s komunalo, če me spomin ne vara. Očitno mi je bilo res dolgčas, da sem se preusmeril na – dobesedno – pizdarije.

  Mimogrede, če bi čokolado z rdečim poprom, povej.

 19. Dejan Kaloh Live on Net » Who the f… is Dejan Kaloh via Gyzarov zbrisan post pravi:

  [...] kdaj naoštren, se pa vedno trudim biti kulturen in nežaljiv. Zakaj se že gre? Včeraj me je na Gazvodinem postu (glej komentarje) primitivno napadel Gyzar, brez tega, da bi bil osebno vpleten in z lahkoto [...]

 20. mojcka pravi:

  kitoslav, jst bi cokolado z rdecim poprom. O:)

 21. simonarebolj simonarebolj pravi:

  He, he … Gazvoda … A hočeš postat na izi maksimalno nepriljubljen? Še dobro, da sem vse velečaščene spise iz osnovne šole prav malomarno izgubila … še spričeval in odlikovanj ne najdem niti po pomoti. Res, še dobro. Mogoče bi me kdaj pičilo, da se z njimi baham v stilu: “Look at me, I’m a fucking wunderkind!” Včasih si je fino kaj prihranit.

 22. Kitoslav pravi:

  Ja, Nejc je en navaden “wunderkind” in hvalisavec. Briga nas dejstvo, da je že v mladosti vedel kaj ga veseli in, da zdaj to svoje navdušenje deli z nami. Naj se raje drži zase in vsakih nekaj let objavi povprečen roman in živi na račun davkoplačevalcev.

 23. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @Kitoslav:
  Res pojma nimam, kaj njegovo veselje iz mladosti briga ljudi, ki brez argumentov blejajo o povprečnih romanih, ki naj bi omogočili nekomu življenje na račun davkoplačevalcev. Kar se mene tiče, raje vidim, da Gazvoda objavlja svoje prav nič zgolj povprečne romane in živi na račun davkoplačevalcev kot mi vsi, globoko mu privoščim, da bi res lahko Preživel od njih, a se ne bo zgodilo, ker davkoplačevalce blazno skrbi njihov denar, ko gre za kulturo, radi pa preberejo kakšen sluzi bluzi v rit me cuzi blog.

 24. smukc pravi:

  joj simona, ne razumeš kitoslavove ironije :D

 25. Dejan Kaloh pravi:

  @ Simona: pa da še pri Gazvodi odpremo eno fronto – saj vsi vemo, da imaš nesporni pisni (tudi pisateljski?) talent, ampak se ti vseeno da razglašati, da si že kot otrok pri izlivanju misli na papir briljirala in da neki Mariji razlagaš, da si več kot očitno visoko opismenjena?!? Saj veš kako je z ono: lastna hvala…

  Daj izdaj svoj prvenec, prodaj ga najprej v Sloveniji v nakladi “nekih” 5 jurjev izvodov, nato pravice prodaj v tujino in po možnosti iz tega naredi še neki pametni keš, vmes pa poberi še kako knjižno nagrado. Evo, takrat pa bomo vsi (še dodatno) aplavdirali…

 26. rbrndusic rbrndusic pravi:

  Res, ni se treba tako metat na tak način. Če je človek talentiran se to lahko kaže tudi drugače. Res. Omisli si PR-ovca, ki ti bo ziher odsvetoval take bedarije. Verjamem, da prav nikogar ne zanima kako sem v prvem razredu osnovne narisal strip z morilsko hrenovko. Ti pa prpopaš nek spiščič. Jeeeej, talentiran si. Deal with it!

 27. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @smukc:
  Sem razumela ironijo, vendar je problem te ironije, da tarčo ironičnega zapisa še manj veseli, da nekdo izdaja kakršne koli romane na račun davkoplačevalcev, a ne??? O povprečnih ali nadpovprečnih itak ne zmorejo sodit. Ni bilo mišljeno kot Napad na kitoslava.

  @Dejan Kaloh:
  A fronto si prenesel z Gartnerjevih nebuloza strani?! A tako te je razjezil moj dolg komentar, ki sem mu posvetila čas izključno zato, ker naj bi Ti blazno štekal moje pisanje kljub čaščenju šunda na drugi strani. Hmmmmmmmm … Mogoče gre za kaj drugega? Slej ko prej pride jutro, al’ kako?

  In kaj je narobe z mojim komentarjem Mariji??? A se ne strinjaš z njim??? Kar naenkrat. A ni frcnila proti meni iz razlogov, ki sem ga navedla? Tisto zame ni bila nobena samohvala, ampak nekaj več kot očitnega. A zanikaš tudi svoje mnenje kar naenkrat?

  In kaj pišeš v zadnjem odstavku? Svetuj Gartnerju na tak način in drugim maestrom populizma po slovensko. Jaz bom pisala in razmišljala enako po svoje s tržnim naduspehom, ki ga krojijo razprodani bleferji, ali brez. Zato je tvoj tovrsten apel osebi, kakršna je moja malenkost, spet kvečjem žaljiv oziroma deluje celo kot grožnja, ker točno veš, da je trg ceneno profan in zadnje merilo na svetu, uspeh žlahtnega prej redkost kot pravilo. Zakaj? Točno zaradi tega, kar sem ti napisala na oni strani. Ne me zajebavat s takimi cenenimi forami v glavo, ker me v tem primeru aplavzi ne zanimajo niti najmanj. V rit si jih zabašite in polko zavriskajte!

 28. gazvoda gazvoda pravi:

  simonarebolj: meni osebno si v gorečem zagovarjanju svojih mnenj prav simpatična (brez kakršnegakoli podtona!). Ker pa si gostobesedna, se hitro najde kaj, na kar se da fino obesit. Bi pa prosil, da ne odpirate fronte, “Ker je Zidanica precej luknjava še od časov prvih vojn slovenskega filma,” je rekel, si izdrl kos šrapela iz očesa in se zazrl v krvavo zarjo.

 29. mica mica pravi:

  :-) :-)
  kadar berem Simono si ne morem kaj, da si ne bi zaželela, da bi, kljub svojim letom, manirnemu življenju in vsemu ostalemu, kar sodi v “zono somraka po 50-tem” , kdaj znala tako sočno preklinjat kot ona
  :-)

  :-)

  A če bi bila S. res visoka cca 190 kot si predstavljam, potem bi imela definitivno v roki valjar in …ne daj bože, Gazvoda, da bi se v tem primeru vidva srečala v živo
  :-)

  Skratka- hočem reči, da se zabavam ob branju.

 30. gazvoda gazvoda pravi:

  Problem je, da se včasih preveč resno jemljemo, včasih pa premalo :)

  Pa zdaj sem nekaj zbrisal, pa ne vem kaj. ??? Tehnično ne obvladam tegale bloga.

 31. Dejan Kaloh Dejan Kaloh pravi:

  @ miss sunshine: umiri konje… nikjer nisem trdil, da tvoje pisanje blazno štekam ali se celo identificiram z njim, ne, daleč od tega… Predvsem mi je všeč slog in polnokvrnost v tekstu, ne vem kaj sem še vse napisal v tem postu… evo Nejc spet novo limanje – http://kaloh.blog.siol.net/2007/09/25/fenomen-dobrih-kvalitetnih-piscev-na-blogu-via-simona-rebolj/
  in to je to.
  Da ne bom še enkrat ponavljal istih besed ali jih kako drugače obračal, zato so identične z onimi na Gartijevi fronti:

  Ja, Simona imaš prav, ne gre za širok pogled na delo in mnenja drugih, gre nasploh za neko občo širino v življenju. Danes sem v Dunajski operi ves lep in počesan, jutri pa bom s frendi sedel v najbolj zanikrni beznici v svojem ljubem Mariboru in razdiral neke bedaste šale. In kaj?

  Še in še bi se lahko na to temo pogovarjala, a jo lahko skrčiva na en sam stavek: live and let live… Ne vem, kaj se ti je v življenju zgodilo tako groznega, da včasih v življenja buljiš v tako črnih očalih… kdo te bere med vrsticami lahko kaj hitro opazi neko zamorjenost, mržnjo do sebe in okolice (kot včeraj v Koncu), ki nedvomno nekje korenini… je pa res, da jaz nisem tvoj privatni psihiater…

  P.S. Pa ne bluzi o profanosti (knjižnega) trga, ki je dejansko edino relevantno merilo v tržnem sistemu. Kaj pa je zate potem uspeh – branje neke kvaziumetniške bukve pred občestvom treh ljudi, ki se nato rezultira v prodaji 500 izvodov. Sur. Tudi to je lahko uspeh za nekoga, za njegovo dušo in srce. Razumem, če si hotela to povedati. Drugače pa je knjiga tržno blago kot vse drugo kar se prodaja in če je dobra – se bo pač prodajala in bo imela bralce. Ne glede na tematiko; pa če pustimo ob strani novodobne dr. Phile in podobno literaturo “za uspešno življenje”, pa vse Potterje in Brownove multiselerje, lahko skočimo denimo do Pamuka pa bo jasno, da se tudi dobra in kvalitetna literatura dobra prodaja…

 32. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @gazvoda:
  Z gostobesednostjo ali brez … montiranje vislic mi ne uide. Sem se že navadila opletat z vrvjo. In res se preresno jemljemo. Jaz se tako zajebavam s sabo, da je že neverjetno, drugi pa večinoma sebe blazno resno jemljejo, z drugimi se pa zajebavajo. I’m so stupid! In ja, se strinjam … a nisem simpatična. Tudi ti boš po mojem kmalu postal meni podobno simpatičen. Slutim zametke. V tabloidih sem pa zasledila, da puščaš brado. Verjetno gre za simbolično gesto prestopa med simpatične moje sorte. Z babyface imidžem ne bo šlo gladko. No, saj so te že obvestili. Nikoli ne počivajo.

  @mica:
  Gazvoda je okej. Novo ustvarjalno bitje na blogosceni. Sploh ne morem verjet. Valjar zato včasih potegnem izpod predpasnika samo za vsak slučaj. Previdnost ni odveč … he, he …

  @Dejan Kaloh:
  Prepozno. Ne morem spat in sem se že izbruhala na svojem blogu. Tudi kupček sem podrla na koncu. Ne vem, kako se spopadaš s take vrste nesnago, ki sem jo zagrešila, ampak mi ni žal, še posebej po temle tvojem zadnjem komentarju. In ja, vem, da si zagalopiral svoje osle in da nikoli nisi blazno štekal mojega pisanja, kaj šele, da bi se lahko identificiral z njim. Vem, da nikoli ne bi mogla skupaj gledat Birth, ker bi se lahko tragično končalo. Tudi vse o polnokrvnosti, ki ti ugaja pri meni, mi je jasno. Boš videl, kako zelo jasno, če se boš prebil skozi moj novi blog. No, saj jutri je nedelja. Mogoče bo šlo. Edina škoda je, da so tvoji osli podivjali. Dokler si jih brzdal, ko si se srečal z mano, se nama namreč ni bilo treba prepirat. Moji konji so pa nemirni od nekdaj. Take rada jaham.

 33. štulič pravi:

  “Pugumno pero” Naslov je ravno po meri za blognest !i :mad:

 34. markopigac markopigac pravi:

  Hja, bo treba v Belo mesto..

 35. katja katja pravi:

  Ne, ne…tole je res nadpovprečno za tista leta. Priznajmo. :)

  Škoda, ker ne najdem moje prve v šolskem glasilu Jenina objavljene zadevšne, kao-konstruktivistične pesmi (ko smo obravnavali Srečka Kosovela, pa je bilo treba naredit za domačo nalogo) iz 5.razreda, ki je bila res fajn (se spomnem samo tega…: “Kaj je to slovenska vlada? Kokošnjak brez petelina. In kaj je to kokošnjak brez petelina?”)

  Eh, v glavnem, men je tale tvoja zgodba kul.

 36. pavel pravi:

  ko sem prebral tvojo zgodbo, mi je bilo takoj jasno, zakaj sem jaz spise v OŠ in SŠ pisal dokaj slabo. Vedno sem se trudil iskati pametno vsebino. Nisem pa vključeval literarnega pripovedovanja.
  Šel sem te večkrat brati, všeč mi je, na en način vidim, da imaš občutek za “risanje” z besedo. Tako kot slikarji, ki po spominu narišejo najmanjše barvite detajle.

 37. linn linn pravi:

  Na predavanju Literarno novinarstvo na FDV-ju je Manca Košir nadvse hvalila Nejca, da je to eden najboljših najmlajših slovenskih pisateljev…se strinjam…Bravo Nejc!!!

 38. ninočka pravi:

  ne da se mi brat prejšnjih komentarjev, ampak konec je ubijajoč… me je spomnilo na kusturicin film…

 39. vilinka pravi:

  Ah, kakšni lepi spomini na osnovnošolska leta in Najčo – tele kratke zgodbice se namreč zelo živo spomnim. Püb od Nejca naj bo!

 40. Urška pravi:

  Jaz bi kaj novega!!!!!

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.