Kako ste kaj plačani?

Sobota, 17. november 2007

V prilogi Vikend je objavljen dvostranski članek z naslovom Kdo so najbolje plačani voditelji? Če zelo na kratko povzamem – Vikend je zaprosil TVS, naj posreduje podatke o najbolj plačanih voditeljih, česar TVS ni hotela storiti, zato je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar izdala odločbo, da mora RTVS v roku petih dni posredovati dokumente. RTVS tega ni hotela storiti, zato se zdaj malo tožijo.
Vse lepo in prav. Informacije o plačah so postale zelo splošno dostopne in ne vidim (pravnega) razloga, da tudi v tem primeru ne bi bilo tako. Bolj pa me moti to, da zdaj Vikend nastopa kot veliki borec za pravico do informiranja, češ “Ljudstvo ima pravico, da ve, kam gre denar od naročnine!” Pa ja. Plemenitost pa taka. Plača “javnih osebnosti” (in še posebej tako popularnih, kot sta Lado in Jonas) je le rumena novica, ki jo ljudje žrejo, da se lahko naslajajo nad informacijami, ki normalnega človeka, ki ima v življenju početi še kaj drugega kot se filati z rumenim junk food-om, nimajo kaj zanimati. Mogoče je ljudstvo do tega legalno upravičeno (kar bomo še videli), bi se pa bilo na tem mestu smiselno vprašati – zakaj? Televizije najbrž že vedo, zakaj plačajo nekomu veliko. Če je vmes kakšna korupcija ali čudni posli, so za to pristojni drugi organi in je morebitne zlorabe seveda potrebno sankcionirati. Ljudstvo pa nima nikakršne pravice ne presojati ne sliniti se po osebnih podatkih, za katere objavo se Vikend tako zelo pravičniško bori. Še več, celo karikaturo so pridodali, kjer TVS predstavlja vitez, ki beži pred puščicami (na peresih katerih piše Pop TV, Kanal A, 3…), a le tista od Vikenda je prestrašenega bojevnika zadela v peto in mu “zbila” kovisnki škorenj, na katerem piše Plače. Uau. Dajte mi minuto, da iz pljuč izkašljam vso licemerstvo, ki sem ga ravnokar vdahnil.
Pa še ena stvar je. TV voditelji so dosti bolj javne osebnosti kot množica tistih, katerih plače so objavljene na internetu, pa jih ljudje bolj ali manj uporabljajo samo za kakšne seminarje ali raziskovalne naloge. Nek tretji uradnik na XY ministrstvu pač ni tako zanimiv kot Jonas. Ampak ker je Jonas zanimiv, imamo pravico, da vemo, kako je plačan! Zakaj? Ker je tako rekla pooblaščenka! In seveda ta večna mantra – Imamo pravico, da vemo, kam gre naš denar! Ja, seveda. Vse le v dobro naše rodne grude in NIKAKOR ne zato, ker v življenju nimaš kaj pametnejšega početi kot to, da vohuniš po plačah ljudi in presojaš, ali so za svoje delo preplačani. Get-a-life.
Torej – kakšna je pa vaša plača? Bi jo bilo fino prebrati v tedniku z glomazno naklado na jutranji kavi in ujeti pogled kakega nebodigatreba, ki iz novo pridobljenih informacij naenkrat vleče svoje sklepe brez kakršnekoli podlage za to? Pa naj bodo pozitivni ali negativni – kje mu pravica?

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sobota, 17. November, 2007 ob 21:56 v kategoriji Aktualno, TV.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

38 komentarjev na “Kako ste kaj plačani?”

 1. Pris Pris pravi:

  Pri zadevi gre sicer za vprašanje transparentnosti porabe davkoplačevalskega denarja. Tudi RTVS je kot ostali neposredni in posredni proračunski porabniki podvržena nadzoru s strani urada na ministrstvu za finance in računskega sodišča. Višina plačila honorarcem so v to vključena, saj se da ravno preko takega plačevanja kanalizirati ogromna sredstva v neupravičene žepe. Glede na konstantne rdeče številke na nacionalki lahko kot davkoplačevalec (in plačnik RTV naročnine!) celo upravičeno domnevam, da se dogajajo malverzacije in da navedeni nadzorni organi ne opravljajo svojega dela.

  Vprašanje pa je, ali je prav, da za točne zneske plač in honorarjev izve tudi javnost. Očitno je z uveljavljanjem t.i. informacij javnega značaja to dopustno in celo obligatorno. Zapisa v Vikendu sicer nisem videl, ampak če zgleda tako, kot si navedel, potem se lahko zgolj glasno zakrohotam. Od kdaj pa Vikend zasleduje višje cilje? Se je zamenjalo uredništvo? Bodo odslej dajali prednost raziskovalnemu novinarstvu? Mar ni njihovo poslanstvo, da gledalcem servirajo kolikor se da točen TV program? Morda pa za njimi stoji zloglasni družboslovec Lukšič …

  Meni je vseeno, ker je ta denar tako ali tako namenjen za potrebe televizije, ki je ne gledam, tako da mi je čisto vseeno, če npr. Jonas dobi 1000 EUR več namesto odkupa nekaj filmov ali pol sezone kakšne butaste humoristične serije.

  Točni prihodki voditeljev (in ostalih sodelavcev) in primerjave med njimi pa so zagotovo zanimivi tudi v rumenem odtenku zavisti in bodo zagotovo povzročili kar nekaj hude krvi znotraj ceha.

 2. davidpelko pravi:

  NE SAMO PLAČE, novinarje ki se ukvarjajo s politiko bi bilo treba spremljati kot javne osebnosti, torej s kom se družijo, kaj osebno mislijo,….. zato, ker so v večini primerov pristranski in neprofesionalni, velikokrat delujejo na osnovi igric iz ozadja, … Če delate v javnem zavodu morate vzeti v zakup, da bodo podatki javni. Če pa tega ne želite, pojdite v privatni sektor. Vsak stvar ima svoje dobre in slabe plati.

 3. Jumeirah pravi:

  1800 evrov, kaj vec je pa kot inzenir v nasi mali drzavi ze tezko dobiti, ce seveda nisi RTV voditelj ali nek menedzer z sedezi v dveh nadzornih svetih

 4. nimiy nimiy pravi:

  kako? ja, z nakazilom na transakcijski račun.

 5. nada pravi:

  Samo v razmislek…..iz moje okolice
  soseda ima za seboj 36 let delovne dobe in ima 520€ pokojnine, druga ima 28 let delovne dobe v tovarni v treh izmenah danes 378€ pokojnine,tretja ima 30 let delovne dobe trgovke ima 437€ pokojnine in od vseh navedenih prijateljic so vsa tri podjetja čez noč prešla v zasebne roke mladih menedžerjev !!
  To je problem….to je velik problem….ker je dovoljeno v imenu zakona krast !!

 6. chef chef pravi:

  Jaz priznam, da me grozno firbec matra kakšne plače imajo ti ljudje. Prav tako mi ni jasno, zakaj se samo v Sloveniji skriva vse plače – športnikov, TV voditeljev, menedžerjev… zaradi strahu pred fovšijo, jasno!

  “Jonas dobi pa 5000 evrov na mesec, uuu, pa nč ne dela,” bodo rekli.

  Če ne bom izvedel, koliko zaslužijo, se ne bom požr. Vseeno pa upam, da zaslužijo veliko. Ker si zaslužijo.

 7. Lily pravi:

  No, no chef, tole pa ni najbolj nergaško. Vsi si veliko zagotovo ne zaslužijo. Jim pa pripada, ker so se mojstrsko prodali in ker butci to kupujejo. Da pa imamo pravico izvedeti za te zneske zato, ker se krijejo iz RTV naročnine, je pa itak ena navadna demagogija. Firbec nas pa lahko matra …

 8. Pris Pris pravi:

  @ nada: In kakšna je povezava med višino pokojnine tvojih prijateljic in prevzemom podjetij s strani mladih menedžerjev? Glede na njihov delovni staž in ugodno revalorizacijo se jim je pokojnina verjetno izračunala še na podlagi dela v Jugi.

 9. strojnik strojnik pravi:

  Daj ti raje najprej nekaj RES ZASLUŽI in bodi šele za tem pameten… :roll:

 10. Okapi pravi:

  To so osnove demokracije. Ker mojstre na TVS placujem(o) iz svojega denarja, imam(o) vso pravico izvedeti, kako se ta denar zapravlja. Ce bi ljudje vedeli, kako na TVS z lopato mecejo stran denar …

  O.

 11. nimiy nimiy pravi:

  ja chef. kdo si pa zasluži živet v bedi? jaz ne verjamem, da vsi ti visoko plačani ljudje resnično garajo toliko več, kot so plačani. tu sploh ne gre za to, koliko si kdo zasluži, ampak za tržno logiko. ena zabavna oddaja na tv pač na trgu prinaša več kot premog, ki ga en ubogi rudar uspe nakopati v enem mescu in samo zato je rudar plačan toliko manj. ne zato, ker manj dela ali zato, ker si ne bi “zaslužil” več, ampak zato, ker je njegovo del manj profitno. v tem je vsa poanta.

  pri teh plačah pa je tako. včasih je pač o tem dobro vedeti, da si lahko človek ustvari neko sliko. recimo nek hipotetičen primer: če bi direktor rdečega križa zaslužil na mesec 5000 €, potem bi meni ta organizacija zagotovo izpadla manj kredibilno kot neka druga organizacija, ki se ukvarja s podobno dejavnostjo, ampak katere direktor dobiva zgolj neko simbolno plačilo.

 12. Martin pravi:

  Živelo socialistično samoupravljanje.
  Vsak po svojih zmožnostih, vsakomur po njegovem delu.
  Delu čast in oblast.

  Še kakšno?

 13. Vanja pravi:

  Mene pa ne zanimajo toliko televizijski voditelji na tvslo-temveč koliko zaslužijo generalni direktorji, koliko denarja gre za televizijsko birokracijo in koliko denarja se v resnici vloži v kvaliteto nekega programa. Ker po mojih osebnih izkušnjah se”špara” ravno pri kvaliteti-zato je gledljivost porazna. 8. minutni prispevek(-ki vzame štiri dni dela), je pa plačan 200 evrov-kar je več kot mizerno. Glede plače voditeljev-bi bilo pa zanimivo pač povezati njihove kvalitete, gledanost in priljubljenost z njihovim plačilom. Jaz bi npr. Bobovniku plačala več kot 5000 evrov na mesec-ker si to definitivno zasluži-pa nekako dvomim, da človek njegove kvalitete dobi toliko.

 14. Vanja pravi:

  Martin ti si obremenjen zato tvoje mneje ni kredibilno, sori. To sem opazila že pri tvojih drugih komentarjih, na vsako “socialno pravičnost” dobiš ošpice. Resnično rada bi te poslala v neko pravo kapitalistično državo kjer nimaš niti ateka niti mameka niti prijatelčkov-pa da te vidimo kako bi zavihal rokave. Seveda bi sadove tvojega dela užival predvsem lastnik podjetja, ki je bil v tej državi rojen pravemu ateku-but that is beside the point right? It is a market economy right? In ti verjameš v tržno gospodarstvo? Verjetno je to veliko večja laž in zabloda kot ne vem kakšne parole komunizma, ki ga, by the way, sploh nikjer več ni ampak ti hraber Martin se pač boriš proti njemu z vsemi svojimi močmi. Ti si res en taprav dec, da bi pa podvomil v zgodbo big guyzov-ti ti pa ne pade na pamet ne. seveda da ne, scati proti vetru itak ni več moderno.

 15. klemensas pravi:

  Najbrž marsikdo od voditeljev ni redno zaposlen in ima začasno pogodbo z RTV Slovenija, torej dela honorarno. Resda dobi masten honorar, ampak to je drugače kot redna plača. On je odvisen od trenutne situacije, zelo velika verjetnost je, da bo po letu ali dveh ukinjen. Tu RTV Slovenija deluje kot komercialna televizija, prodaja in trži, dokler se ji splača. Ko se ji ne splača, se človeku zahvali. Ne vem, ali je res tako, ampak tako bi moralo biti po komercialni logiki. Če ljudje to kupujejo, potem je honorar premo sorazmeren. Osebno mi ni všeč, da se javna televizija komercializira. Mislim pa, da za honorarne sodelavce, ki prispevajo h komercialni uspešnosti javne televizije, res ni treba, da poznamo točne zneske njihovih honorarjev, saj niso oni krivi, da je javna televizija komercialna, in v dobro trženja so ti honorarji skrivnost. Sam sem za to, da so objavljeni zneski plač samo za redno zaposlene. Honorarci pa bi morali biti zaščiteni, saj bodo lahko edino tako ponujali usluge tudi na konkurenčnih televizijah. Sicer pa ne maram te filozofije RTV SLO, da se komercializira, to je zame v osnovi zgrešeno. Sam bi ukinil javno televizijo v obliki, kakršni jo poznamo, ker je ideja javne televizije preživeta. Na Ministrstvu za kulturo bi obstajal sklad, ki bi podpiral projekte, ki so narodu v ponos, to pa bi lahko gledali na komercialnih oziroma pol komercialnih televizijah, Dnevnik, dokumentarci, politična soočenja, slovenske drame, filmi, risanke itd. Verjamem, da bi se komercialne televizije greble, da bi dobile denar za take projekte, in to bi manj koštalo kot javna televizija, pa še bolj učinkovito bi bilo in kvalitetno. Kar se Športa in Razvedrila tiče, pa res ni treba, da za tako komercialne reči plačujemo naročnino, vse to se da tržit, kar dokazujejo komercialne televizije. Ukinimo že to naročnino, ne vem zakaj moramo komercialneže podpirat, oni se morajo sami prodat.

 16. blazg pravi:

  Mene pa na primer zelo zanima kolko so plačani razni kolumnisti. če, Marko Crnkovič tole bere, a je tok dobr pa odgovori na vprašanje: kolk dobi za eno kolumno honorarja.

  PS: sam še nisem prišel do plače, mam pa raznih dohodkov na mesec recimo okol 200 ojrou. (štipendija and stuff)

 17. nada pravi:

  No pa da ti tvojo radovednost ovekovečim z resničnim podatkom.Soseda je pridno delala na delovnem mestu v administraciji oz. računovodstvu večjega podjetja.Pred osamosvojitvijo se je stari direktor upokojil in prišel je mladi direktor, ki si je že takoj spisal akt o morebitnem predčasnem odhodu izplačilo 24 plač.Ker je naokoli iskal partnerje za prodajo artikla, je plačeval predvsem provizije za posel, ki ni bil nikoli zpeljan.Da se je poslovanje zaštrikalo je bil odgovoren sam s svojo nesposobnostjo in napačnimi potezami.Podjetje je odšlo v stečaj, da pa si je mladi mož zaslužil dodatke za uspešnost poslovanja in 24 plač je s pomočjo stečajnega upravitelja zemljišče podjetja prisvojil.Po končani agoniji so delavci odšli eni v pokoj drugi na borzo in tretji privat.Tako je v borih 4 letih mladi menedžer zafural podjetje ki je dobro delovalo 50 let in si prilastil zemljišče podjetja kot poplačilo dolga za uspešno delo.Zemljišče je kmalu prodal tuji trgovski verigi.Takšnih strokovnjakov je bilo v času demokracije veliko.
  Vsak vodilni v podjetju ima visoko plačo zaradi narave dela in odgovornosti, nikakor nima pravice dobiček delit samo med upravnim in nadzornim odborom.Dobiček je delo in zaslužek vseh delavcev.Govorim o državnih podjetjih, odpravninah,dividendah,stimulaciji,o milijonskih nagradah.Lahko je podražit bencin vsak mesec a je zato Bavčar upravičen do super uspešnega menedžerja z posebnimi denarnimi izplačili…..

 18. Pris Pris pravi:

  Hvala za pojasnilo, čeprav nisi direktno odgovorila na moje vprašanje.

  Žal je bilo primerov, kakršnega si opisala, ogromno. Ogromno pa je tudi sramotno nizkih pokojnin. Takih, zaradi katerih starostniki životarijo in jesen življenja podrejajo zadnjemu dnevu v mesecu. To je prava sramota za državo!

 19. Vanja pravi:

  ej Nada tukaj se izjemoma strinjam s teboj 100%.!!!!

 20. Dejan Kaloh Dejan Kaloh pravi:

  V Mladini so za mojega priljubljenega babyface-a napisali: “Za Veverice je dobil 50 tisoč tolarjev, za Camero 200, za Sanjajo tisti, ki preveč spijo 800.”

  Nejc, bolj za šalo kot zares: kaj si naredil z zadnjimi tremi jurji evrov?

 21. Kid pravi:

  Ko bo Nejc sam služil svoj denar, pa ne v kakšni državni – javni službi in ko bo imel kakšno leto več, bo spremenil svoje mnenje.

 22. Martin pravi:

  Draga Vanja, ata in mama sta že davno preminula, oba delavca. Delam v zasebnem podjetju, lastnik ima A8 in ladjo, pa nas vseh 50 ne umira od lakote. Četrt 22 letne delovne dobe imam v proizvodnji, pol pa v zasebnem podjetju ioz čiste nule. Ker sem realist vem, kdaj neha iti. Pripis: pri meni nihče od zaposlenih ni nikoli prejemal minimalca. Ves minus sem pokril sam, od honorarjev za avtorsko delo in plače.
  Če misliš, da ni vsak svoje sreče kovač, se spravi na tiste, ki jim bingljajo noge s stola in razne manekene ter hip-hop podjetnike zadnje dobe. Zaradi Janšine vlade imam 20% manj plače, pa ga ne sovražim, saj 20% manj delam. To je to. Naj bo po tvoje, razpustimo RTV SLO, tisti elektrikar, mi je bolj pomemben kot Jonas (saj brez njega bi Jonas lahko piskal v tri krasne), si bo že našel službo. Saj nihče vendar ne gleda RTV SLO. Ampak danes sem prebral vsaj 100 pizdičev, ki jih zanima, zakaj imajo privatne TV to, kar RTV nima. Jasno, transparente permanente.
  Če država zapoveduje toliko in toliko minut zase, naj to tudi plača. Jaz plačujem za tistih 11 EUR Jonasa, čeprav ga ne gledam. In pravice, da ga plačam, mi ne bo vzel nihče. Razen, ko bodo naročnino ukinili. Tako so obljubili. So pa tisti od že znanih 12 let obljubili precej več, da o tistih 50 letnih splih ne govorim. Spotakni se še enkrat obme, vidim, da ti je to zelo všeč.
  P.S.: Ko ti bo v zasebnem podjetju kot delavec uspelo ustanoviti veljaven in kredibilen sindikat (brez fint samo zaradi izgleda), se mi javi. Bova objavila kot slovensko prakso.

  P.S.P.S.: Če bi bil to moj blog, bi ta komentar izbrisal, ker ga večina ne bo razumela.

 23. gazvoda gazvoda pravi:

  Kid: ne vem, kje ti ideja, da ne sluzim sam svojega denarja. A ga kdo drug namesto mene? Mogoce pa avtorski honorarji ne stejejo, kaj pa vem.

 24. rudelj pravi:

  Gazvoda: JEBI SE!

 25. Vanja pravi:

  Pa ne vem Martin, ne verjamem čisto temu, da je vsak svoje sreče kovač. Pa ne zato, ker bi bila osebno zagrenjena, saj imam veliko stvari za katere sem lahko “hvaležna”, vendar imam oči široko odprte in vidim v kakšnih nezavidljivih situacijah so nekateri. In to predvsem ljudje, ki ustvarjajo dobrine -vendar je v naši družbi njihovo delo necenjeno. Cenjeni so bolj tisti, ki prodajajo meglo in po legalni poti kradejo. In moti me izkoriščanje, ki se je v Sloveniji razpaslo kot kuga. moja frizerka npr. dela za svojega šefa, ki v salon pride zelo redko, dela po 10 ali več ur, ponavadi šest dni tedensko-in zasluži z vsemi dodatki 500 evrov na mesec. S tem, da je salon več ali manj skozi poln in da so cene povsem primerljive npr. tistim v Torontu- (Kanada), kjer ljudje neprimerno več zaslužijo. Niso torej samo trgovci tisti, ki postavljajo visoke marže, tudi privatniki jih… in mnogi ostali delodajalci v gospodarstvu. Zato sem definitivno zato, da se minimalne plače povečajo.
  Glede Jonasa in naročnine pa takole, sploh nisem rekla, da me moti Jonasov honorar. Milijonarja sicer ne gledam, mi je dolgočasen, toda če ima visoko gledanost-zakaj ne? Saj sem že rekla, da se mi zdi, da bi moral imeti Slavko Bobovnik iz Odmevov, kar se mene tiče, bajno plačo. ker je človek pač fenomenalen in nezamenljiv. Kot sem že rekla, ne zdi se mi prav,da vodstvo rtv-ja varčuje na kvaliteti oddaj-to pomeni, da se v oddaje vlaga skrajno malo denarja ukinjajo oddaje, ni denarja za dokumentarce, (razen za tiste “naše”)-po drugi strani pa imajo “televizijski funkcijonarji” kljub zelo dvomiljivim delovnim uspehom zelo visoke plače v primerjavi z nekim honoracem, ki za štiri dni AVTORSKEGA dela dobi tam okrog 200 evrov.

 26. rox pravi:

  Problem je v tem, da če RTV objavi honorarje voditeljev je to tako, kot bi naredila katalog za nakup voditeljev za komercialne televizije. Če komercialke vedo, koliko zaslužijo najboljši voditelji, potem jim je izredno lahko ponuditi samo malo več, pa bodo najboljši voditelji šli na komercialke. Da bi bila odredba pravična, bi morale biti javne plače vseh voditeljev na vseh televizijah, da bi bila nacionalka vsaj v enakopravnem položaju na trgu dela kot komercialne televizije.

 27. darlo pravi:

  teleVIZIJA NI JAVNA AMPAK držaVNA…

 28. Vanja pravi:

  ah rox tudi komercialke nočejo plačevati veliko denarja-mogoče samo Jonasu in Ladotu-ostalo je pa bolj kot ne žalostno.

 29. Martin pravi:

  Ja, Vanja, omenjeno tudi mene zelo moti, bojim se le, da bo napad usmerjen na napačen konec in tako zvodenel. Če je kdorkoli imel namen počistiti hlev, tako da je levega zamenjal z desnim, se je uštel. Je pa prav, da se vsake toliko menja vodilna filozofija, ker ima vsak pravico do sebi lastne indoktrinacije. Ob meni ljubemu ŠportKlubu sem pozabil preveriti, kdo je zadaj, ampak zaenkrat se mi ne da, ker naši zmagujejo. Verjamem, da nam bo bolj vseeno, ko bodo tarevne plače okoli 800 eur kot … kje že? Ja v Evropi. Danes sem namreč dobil pošto iz ljube UK – naslovljeno med drugim tudi z Rest of Europe.

 30. Vanja pravi:

  Martin: Da ne bova spet zašla v popolnoma drugo smer-ker sem po prepričanju levičarka-torej sociala, zdravstvo šolstvo-vse to so mi high priorities-poleg tega se mi zdi, desna vlada še bolj nesposobna od tako imenovane levo sredinske, in bolj totalitarna-se kot volilka odločim za manjše zlo. Se pa strinam, da to ni rešitev. Glede komunističnih parol pa takole, z njimi ni nič narobe, narobe je to, da so samo prazne besede. Če pa bi se jim dejansko sledilo-tako kot če bi se dejansko dosledno sledilo naukom vseh religij-potem za vlado sploh ne bi bilo potrebe, da bi jo imeli. Vse bi bilo lepo in varno in polno ljubezni.

 31. Okapi pravi:

  >da bi bila nacionalka vsaj v enakopravnem položaju na >trgu dela kot komercialne televizije

  Jebiga, ne more imeti vsega, narocnin, oglasov in se enakopravnosti. Lahko se odpove denarju od narocnin in iz drzavnega proracuna, in bo lahko skrivala podatke o honorarjih.

  O.

 32. parrot pravi:

  Ne podpiram seciranja posameznih nakazil. Potem lahko mirno vprašamo, koliko je RTV plačal za vsak posamezen kabel, mikrofon, žarnico, servis službenega vozila ipd.
  S stališča javnega interesa, v funkciji nadzora nad porabo, je lahko kvečjemu kumulativni strošek honorarjev za vse voditelje pa še ta je vprašljiv, saj ne nudi nobene primerjalne vrednosti.

  RTV ne more in ne sme razkrivati vsebine pogodb s honorarci. Kvečjemu lahko rakrije splošne tarife honorarjev z opombo, da poznajo tudi izjeme.

 33. Okapi pravi:

  >Potem lahko mirno vprašamo, koliko je RTV plačal za >vsak posamezen kabel, mikrofon, žarnico, servis >službenega vozila ipd.

  Natanko tako. Ker prav lahko se izkaze, da je ta ali oni odgovorni narocil nakup kablov in mikrofonov v trgovini od svojega bratranca ali sosolca iz osnovne sole, in jih precej preplacal.

  Ali pa je narocil nakup kablov in mikrofonov, ki jih sicer ni preplacal, so pa predobri in predragi. Ker ko se zapravlja tuj denar, marsikdo raje kupi audija namesto volkswagna skode (ko kupuje za svoj denar, pa dobro ve, da je tudi VW ali skoda dovolj dobra).

  Ali pa je zaradi neznanja narocil kable in mikrofone, ki so sicer dobri in po ugodni ceni, niso pa primerni za tisto, za kar bi jih potrebovali in se sedaj prasijo v kaksni kleti. Ljudje bi samo debelo gledali, ce bi vedeli, koliko taksne neuporabne opreme je na nacionalki (in stevilnih drugih drzavnih ustanovah, da ne bomo delali krivice samo enim:-).

  Vsem, ki zapravljajo tuj (nas) denar, je treba natancno gledati pod prste!

  O.

 34. Tibor Jablonsky Tibor Jablonsky pravi:

  Mogoče pa cifre skrivajo zato, ker so mizerno majhne v primerjavi s svetom, who knows…

 35. parrot pravi:

  Da, se strinjam. A kdo bo gledal? Vikend magazin! Prosim, no.
  Vsak pepček ne more ocenjevati smotrnosti nabav, cen, avtorskih honorarjev, vrednosti Jonasove pojave, njegovega vpliva na marketinške prihodke v tej oddaji itd.

  Vodstvo RTV je odgovorno za primerno poslovanje, za nadzor nad njim pa obstajajo pristojne državne ustanove.

  Vsebina honorarja je varovana kot pogodbena skrivnost in je ne sme razkrivati nobena vpletena stran. V tej državi že pretiravamo. Po eni strani z informacijami javnega značaja, po drugi pa z osebnimi podatki. Oboje prihaja iz istega urada.

 36. parrot pravi:

  Še ena misel: morda bi bilo v izogib tovrstnim zapletom pa tudi zaradi preglednejše porabe denarja plačnikov RTV prispevka, smotrno razmisliti o natančni stroškovni delitvi posameznih oddaj. Določiti bi bilo potrebno, katere oddaje so v “nacionalnem” interesu in se seveda primarno financirajo iz RTV naročnine.

  Seveda bi ostalo nekaj oddaj, ki so povsem komercialnega značaja in pri njih denar iz naročnine ne sme imeti nič zraven. Pri teh zadnjih bi bil potreben natančen izračun stroškov uporabe “skupne infrastrukture” RTV Slovenija – studiev, opreme, maske, prostorov, elektrike, tehnične ekipe + vseh ostalih ljudi, ki so splošne službe itd itd.

  Vse to bi bilo potrebno ovrednotiti in s strani RTV vsaj interno zaračunati produkciji komercialne oddaje. Le-ta bi del teh skupnih stroškov + ostale stroške oddaje krila iz oglaševalskega denarja. Če bi šlo skozi bi šlo, sicer pa oddaje ne bi bilo.
  Delitev nacionalno / komercialno bi morali izpeljati že na nivoju samega vodstva. Torej generalni direktor in nato pod njim direktor za komercialne vsebine ter direktor za nekomercialne vsebine.

  V nekomercialnem programu bi se morali povsem izogniti reklamam ali pa jih vsaj držati na minimalni ravni, denar od njih pa prenesti v budžet za produkcijo nekomercialnih vsebin.
  Prihodek od reklame v terminih komercialnih oddaj pa bi šel na budžet produkcije komercialnih vsebin.

  Za kaj takšnega bi morali RTV porušiti in nazaj zgraditi. Bi bilo pa transparentno in producent komercialne oddaje bi lahko mirne vesti zavrnil vsakršno zahtevo po javnem razkritju honorarjev ipd.

 37. rage pravi:

  Zadnji mesec bom plačan kakšnih petnajst evrov. Sicer bi moral nekaj dobiti še iz enega drugega naslova, ampak so se odločili, da mi zaenkrat še ne bi plačali.

  Aja, pardon, v resnici te ni zanimalo to. Ne znam brati med vrsticami, doh.

 38. drucrarbava pravi:

  kalf moon bbq silver spring
  lavendar diamond music
  shasta daisy silver princess perennial
  http://zloi.sjlfreehosting.info/jewelry8503.html shiny pokemon codes for pokemon pearl

  [WORDPRESS HASHCASH] Komentatorjev ključ ‘0 ni bil veljaven.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.