Nekaj za “pod smrekco”

Ponedeljek, 17. december 2007

Vsaj tako rečemo pri nas, ko si kupimo kaj za božič: “Tole je pa za pod smrekco.” Zato jo bom najprej postavil, takole:

tree.jpg

Zdaj pa še nekaj za pod njo:

http://www.goga.si/vevericam_nic_ne_uide.pdf

Tole je elektronska oblika (pdf file) moje prve zbirke kratkih zgodb, Vevericam nič ne uide. Lahko jo berete direktno na spletu, lahko pa jo potegnete dol, si jo natisnete… kakor vam drago :) Idejo za objavo knjige na internetu sva dobila skupaj z urednikom Damijanom Šinigojem, razlog pa je preprost – pred izidom je namreč moja nova knjiga kratkih zgodb z naslovom Fasunga, ki je še v pečici, ampak ji ne manjka dosti, da bo pečena. Malo brezsramne samopromocije mi pa le dovolite… :)

Da pa ne bo ta prispevek le o obdarovanju in obdarovanih, je na mestu, da spregovorimo o najbrž najbolj razburljivem “gizmu”, ki si ga lahko privoščite ta hip. Gre za “revolucionarni” Amazonov Kindle, ki je v bistvu zelo preprosta zadeva – digitalni bralni pripomoček, ki nadomešča knjigo. Kar ni nič novega, saj je recimo Sony predstavil nekaj podobnega.

Bistvena razlika pa ni v uporabnosti, saj sta oba izdelka pač mobilna pripomočka za branje tekstov v digitalni obliki. Kindle stopi korak dlje s tem, da je postal nekakšna vzporednica Applovim iTunes v svetu knjig – s Kindlom se namreč priklopite na internet in iz baze knjig (trenutno 90,000, gotovo jih bo še več) potegnete tisto, ki vas zanima – in jo pač preberete. Ni čudno, da je izdelek povzročil precej razburjenja med založniki, saj napoveduje počasno smrt knjige v papirnati obliki. A CDji vseeno še kar vztrajajo, čeprav jim mp3-ji precej mešajo štrene. Nenazadnje pa ima papirnata knjiga tako močno zgodovino, da jo Kindle gotovo ne bo ubil, še posebej zato, ker gre za pionirsko zadevo, ki je za povprečnega potrošnika predraga in tudi njena zanimivost in uporabnost izven Amerike je vprašljiva (za zdaj!). Pa tudi šarm knjige, ko jo vzameš v roke, ni za odmet, a ne? Vseeno pa gre za nazornega pokazatelja tega, kar nas čaka v prihodnosti. Internet je postal najbrž največja grožnja založništvu in posredno tudi trgovinam, kajti če bo nudil vse, za kar moraš drugače vzeti pot pod noge in plačati več, iz naslonjača in ceneje, je strah upravičen. Najbrž je taka prihodnost neizbežna in bližje, kot si mislimo, vendar nisem niti približno analitik, da bi si upal kaj napovedati. Edino, kar me straši, je to, da se sam ne morem odločiti, če mi ta Kindle “dogaja” ali ne. Pri knjigi je pač tako, da ima strahospoštovano tradicijo. Vsak napredek je skoraj herezija. Hkrati pa… a ni čas, da tudi branje malo “posodobimo”? Vsebina bo ostala enaka. Samo medij bo malce pridobil na privlačnosti. No, ja… kakor za koga. Glavno, da se bere.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Ponedeljek, 17. December, 2007 ob 09:01 v kategoriji miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

24 komentarjev na “Nekaj za “pod smrekco””

 1. Matevz pravi:

  Deset točk za objavo! Se pa strinjam, da je boljše brat “fizično” knjigo kot pa iz kompjuterja. Ampak vseeno, premal je digitalnih knjig pri nas. In na koncu je važna vsebina in ne forma.

 2. Pripravljeno za dolpoteg: Gazvodove Veverice « Izbris - svet med platnicami pravi:

  [...] Gazvoda je danes na svojem blogu objavil novico, da je na tem naslovu v PDF-zapisu zastonj in brez omejitev za branje na voljo e-verzija njegove [...]

 3. Kitoslav pravi:

  E-bralniki so nadmočni. Smisel knjige ni v vonju, ampak v vsebini. Ampak ljudje smo pač navajeni na njeno pojavnost. Zaradi tega imajo nekateri pomisleke ali celo odpor do elektronskih bralnikov. A tudi bralniki bodo imeli svoj šarm, če jih bo nekdo s kvalitetnimi idejami znal tržiti.
  Če pa bo kdo želel še naprej vonjati knjige, si bo za svoj e-bralnik omislil dodatek, ki bo ta vonj širil.
  Imajo pa knjige vseeno prednost pred bralniki – so cenejše za metanje v glavo ali steno. :D

 4. Neuromancer pravi:

  Kindle v trenutni različici je v Evropi trenutno neuporaben, ker nimamo brezžičnih omrežij tipa EVDO. O e-readerjih smo nekaj debatirali tudi tukaj: http://www.joker.si/mn3njalnik/index.php?showtopic=106356

 5. Janko M. Janko M. pravi:

  Glede na pot, ki jo pretekel (in še stopica po njej) mobilni telefon, je tole prvi (ali kvečjemu dugi) korak za digitalno knjigo. Moram reč: grozno oblikovanje – če pogledamo iPhone in podobno, nam je lahko takoj jasno, da ta zadeva (še) ne bo hit.

  Po drugi strani pa bo v prihodnje zadeva zagotovo prišla – nekdo bo naredil lepšo obliko, ekranna dotik, dodal še možnost browsanja po internetu et voila: iBook je tu. Nekje nekdo že dela freeware za prenos na poljubno napravo za branje knjig iz baze na intenetu…

 6. mojcka pravi:

  kot sem ze nekje zapisala, imam malcek fetisa na knjige. (kitoslav, brez umazanih misli!). nic ni boljsega, kot da vzames neznano knjigo v roke, najprej pogledas naslovnico, nato zadnjo stran, preberes kaj pise tam. pocasi jo odpres in zavonjas vonj po necesem novem in custva ljudi, ki so jo ze brali. pogledas prvo stran, mogoce se utrne ti misel o stilu pisave in komaj, komajda nadzorujes pricakovanje ob tem, kaj te caka. ves nestrpen, s potnimi rokami primes list in ga obrnes na stran, na kateri pise prvo poglavje. preberes naslov poglavja in se ves vesel in poln energije pozenes v nov svet.
  na drugi strani, pa g33k v meni skace od veselja…a dvomim, da mi bo neka elektronska zadevica zamenjala meni ljube zvitek papirja…tako kot se zmeraj vztrajam pri crnobelem filmu, namesto da bi uporabljala digitalca.

 7. Kitoslav pravi:

  Mojcka, si predstavljaš, da si na bralnik preneseš neznano besedilo, pogledaš naslovnico, nato zadnjo stran, pozorno prebereš kaj tam piše. Nato greš na začetek besedila, v glavi imaš vonj po sveži in neznani vsebini, čutiš misli ljudi, ki so besedilo že brali. Par trenutkov posvetiš pisavi. Privlači te. Deluje tekoče, oči ti kar drsijo po napisanem. Ko prideš do konca strani, nestrpno pritisneš gumb in počakaš, da se nova stran prikaže v celoti. Trenutek se ti zdi kot večnost, po glavi se ti podijo podobe prebranih strani, razmišljaš o tem kar te morda še čaka.
  Knjigo prebereš do konca. Zadovoljna si. Odložiš jo na nočno omarico in zaspiš. Sanjaš o prebranem. Naslednji dan hočeš še. Bralnik vzameš v roke, nanj naložiš novo besedilo in požiraš besedo za besedo.

 8. pikicavelika pravi:

  Hvala za darilce. Sem ga prebrala v enem šusu kot temu pravijo.
  Pa se strinjam z mojcko. Elektronska knjiga ne more nadomestiti tiskane verzije. Vonj v knjigarnah in knjižnicah je nenadomestljiv.

 9. Kitoslav pravi:

  Kitoslav se ne strinja. :D

 10. kinkitone kinkitone pravi:

  Tiskane knjige imajo lastnosti, ki jih elektronske pač nimajo.

 11. mweiss pravi:

  E-book readerji so, kar se mene tiče, odlična ideja. Sam že nekaj let v ta namen uporabljam starejšega Palma (HandEra 330) z večjim monokromatskim ekranom in dodatno spominsko kartico. Majhen je, vanj spravim hudiča in pol, ekran je prijeten za branje, pa še vedno mi je pri roki.

 12. katr katr pravi:

  e-book readerji (pa “audiobooks” in slično) so modna muha. poskus, kako ljudem, ki itak nočejo brati, prodati gadget. stvar marketinga, ne izboljšave ali bognedaj napredka.

  kljub temu, da ima Matevz deloma prav – “… na koncu je važna vsebina in ne forma.” – to ne drži čisto. pri knjigah je forma izjemno važna.

  Jonas je pisal o tem:
  “Emocionalno bistvo knjige namreč njej sami ni inherentno ali samo sebi lastno. Njen emocionalni naboj se nabira zlagoma, z vsako novo izkušnjo uporabe tega predmeta. Vonj knjige nas ne spomni na knjigo samo, ampak na tisočere zgodbe, ki smo jih goltali in ki so nam potešile, kar smo pač v njih iskali.”

  to potpišem kadarkol.

  sicer je Jonas v komentarju nadaljeval, da “… Ponavljam, v knjigi kot predmetu ni ničesar čarobnega, razen njene vsebine. Problem je le v tem, da boljšega medija zaenkrat še nimamo.”

  tukej pa se nebi strinju. v knjigi kot predmetu je nekaj čarobnega – kar dokazuje tisto ščemenje in vznemirjenje, ko vzamemo knjigo, ki je še nismo nikdar odprli v roke – in jo začnemo.

  … one can not lean back and close the book by clicking on a diminutive “x” in its top right corner …

  sori. jest sm pač mal radikalc tle. nezamert ;)

 13. Kitoslav pravi:

  Zvočne knjige niso nobena modna muha. Se dobro spomnim, da sem mnogo let nazaj poslušal pravljice. :) Zdaj pa ni noben problem imeti več sto strani dolgo knjigo na povsem priročnem mediju.

  Knjiga sama po sebi ni čarobna. Čarobna postane z vsebino. In tudi ti bi se verjetno čustveno navezal na bralnik, ki bi ti služil več let zapored.

 14. ponpet ponpet pravi:

  ja, sori, valda, pravljice na kasetah so v bistvu audiobooks.

  sam men – men – se zdi to, da odrasli (ki nimajo zdravstvenih težav) “berejo” raznorazne knjige na cedejih, mim. če noče brat, tud od poslušanja nebo neč meu.

  no, jest trdim, da ima knjiga tudi kot predmet – na sebi – nekaj čarobnega. drži, da se čustveno navežeš na knjigo, ki si jo bral stokrat in te je spremljala skozi leta. ampak tudi nova knjiga sproža čustvene odzive, in to še preden jo odpreš. torej je nekaj na predmetu samem.

  knjiga je item. vsaj zame. pa – kolikor vem – za mnoge.

  na reader pa se težko navežeš. kot se ne moreš navezati na laptop ali ipod, ker moda zahteva, da ga menjaš na največ dve leti. glede na to, da so readerji še relativna novost, bodo “novi”, “izboljšani” itd. na trgu vsake tri mesece. marketinška fora, modna muha.

  moje mnenje: reader je gadget. knjiga je predmet.

 15. Kitoslav pravi:

  Branje ali poslušanje – gre za dva načina prejemanja vsebine. Vsak ima svoje prednosti in tudi slabosti. Pri vsakem je potrebno uporabljati možgane.

  Prepričan sem, da bodo tudi e-knjige sprožale čustvene odzive še preden jih boš odprl. Zaenkrat so ta čustva morda zakrita zaradi močnejših čustev, ki jih povzroča nova tehnologija.

 16. ponpet ponpet pravi:

  morda. mislim, da ne. (kot radikalc – upam, da ne ;) …)

  ker je prodaja gadgetov vezana na ta (močnejša) čustva ob novi tehnologiji, bodo proizvajalci vedno znova ponujali “novo” in “napredno”, ker tako več prodajo. zaradi tega ne bo časa, da bi se človek navezal na te reči. saj si imel npr. discmana – se komu milo stori, ko nežno vzame discmana iz škatle na podstrešju in previdno z njega odpihne prah?

 17. mojcka pravi:

  kitoslav, deloma imas prav. knjiga je lahko le predmet. za vecino je. za nekatere je pa knjiga (kot skupek listov, tiskarskega crnila in lepila) nekaj magicnega. branje zgodbe na laptopu ti ne da tega zadovoljstva kot ti branje zgodbe na papirju. to je tako, kot bi vse zivljenje gledal dogajanje pred tvojo hiso preko web-camere na tvojem laptopu, sam pa nikoli ne bi pogledal skozi okno. ali pa (primerjava blizja tebi) vse zivljenje gledal pornice, nikoli pa se dotaknil drugega telesa.

  meni osebno so ta custva ob “novem” in “naprednem” pretirana. priznam, ko dobim kak nov gizmo, sem vzhicena prvi dan, mogoce drugi dan, redko tretji dan. zakaj? ljudje potrebujemo novosti, da nam popestrijo drugace enolicen, dolgocasen dan. takoj ko postanejo del nasega zivljenja, postanejo del te enolicnosti in mi potrebujemo novo novost. ne bom trdila, da ne obstajajo izjeme (priznam, mac user sem!), ampak kljub temu dozivim vecje vzhicenje ob knjigi, ki me spremlja iz gimnazijskih dni kot pri radijski budilki, ki jo imam tudi kako desetletje. knjiga je zame nek caroben predmet, ki me popelje v nove svetove kadarkoli, medtem ko je budilka le nek predmet, ki ga uporabljam.
  knjige ne mores uporabljati, knjiga tebe uporablja. zivi skozi tebe, a hkrati zivi svoje zivljenje. nestetokrat.

  preden se zapletem v kvazi-filozofsko razglabljanje (ki bi bil drugace odlicna tema ob kakem kuhancku ali caju), bi prosila nejca, naj malcek namigne kdaj in kje ga lahko zalovim za avtogram. ;)

 18. Staš pravi:

  Veverice za božič. Carsko.

  To mi deli.

 19. sanja pravi:

  Ojla!

  Na preimeri Gugalnice je nastalo nekaj luštnih fotk..!
  Če te zanima mi pošlji mail..

  Lp
  Sanja

 20. kajakaja pravi:

  Hehe. super da si dal na net zgodbice. Bom še enkrat prebrala. Pozdrav.
  Sestrična od Ivota =)

 21. kejtikejt kejtikejt pravi:

  obrazložitev. zakaj ne pišeš več bloga? nekje sem brala intervju, kjer si sicer to že povedal, ampak nekateri ga morda niso.
  drugače me pa še zanima, če bo kje pa kdaj kakšna projekcija tvojega filma.

 22. _gimnazijka_ pravi:

  Nejc… ta tvoja knjiga pa mora bit neki posebnega… če so nam jo za Cankarjevo tekmovanje zbral…

 23. Marija pravi:

  Nejc, tokrat prvič berem tvoj blog. Prav fletno je in hvala za darilo. Z možem sva takoj dljala knjigo in jo bova dala na najino modno muho – readerja. Mimogrede, tisti, ki je napisal, da je to za tiste, ki nočejo brati, se je pošteno uštel. Reader je super stvar, ker ne ni treba listati in je zato zelo praktična za branje v ležečem stanju, kar nekateri pred spanjem radi počnemo.

  Pred časom sem prebrala Sanjajo tisti, ki preveč spijo in knjiga se mi je zdela noro dobra. Približala se je mojemu favoritu – Mojstru in Margareti.
  Za ta leta, svaka čast. :)

  Za novo leto sem tudi sama napisala krajšo knjigo. Mojo prvo, v kolikor si jo boš kdaj želel prebrati, se javi.

 24. Dona pravi:

  Včeraj sem si končno vzela čas in si do konca prebrala Vevericam nič ne uide. In moram povedat, da mi je fuuuul dobra. Tak, da vse pohvale iz moje strani :)
  Pa drži pesti, ker jutri pišem Cankarja na temo tvojih Veveric!!! :)

  Lep pozdrav iz področja cvičkanja, bizeljčanja in drugih lepot :)

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.